Årsaker

Det ikke så lett å si noe om årsaken til sykdommen, fordi definisjonen på bekkenløsning varierer. Rundt 50% av norske kvinner oppga at de får smerter under svangerskapet under en studie.


Årsaken for gravide kvinner er den dramatiske endringen i hormonnivåer. En virkning av disse endrede hormonene er at leddbåndet i sammenføyningene av bekkenringen blir slakkere. Bekkenet blir da mer fleksibelt. Her snakke vi først og fremst om symfysis pubus, som er leddbåndene midt i skambenet som ligger nederst foran magen. Dette gjelder også iliosacralleddene, som ligger litt på siden lavt i korsryggen. Hvis denne løsningen av leddene medfører en slik smerte at kvinnen har vanskeligheter for å fungere i hverdagen, kalles det for bekkenleddssyndrom.
På grunn av at bekkenløsning bare kommer i forbindelse med svangerskap er det en grunn til å tro at en stor del av skylden er de store hormonendringene som ofte finner sted. Til tross for dette har det ennå ikke blitt klart hvilke hormoner som forårsaker hva. Det har imidlertid blitt lagt frem hypoteser om progesteron, relaxin og prokollagen. Relaxin er et hormon som blir produsert i morkaken og som tilhører de insulinlignende vekstfaktorene.

 

Andre risikofaktorer

Utenom svangerskap og fødsel er det andre risikofaktorer som har blitt identifisert, disse er nevnt nedenfor.
- Bekkenleddssyndrom tidligere under en graviditet
- Fysisk arbeid i stillinger som er belastende
- For lite mosjon
- Overvekt
- Underlivssmerter
- Korsryggssmerter 

Del siden sosialt!